Actiuni derulate in cadrul proiectului

Inventarierea habitatelor populate de urs, lup si ras din Muntii Vrancei

  • Inventarierea habitatelor cu Ursus arctos, Canis lupus, Lynx lynx. Inventarierea va fi acompaniata de descrierea arilor protejate pe baza formularului Natura 2000 - Standard Data Form pentru arii specile de protectie (SPA). In cadrul actiunii va fi realizata o harta a distributiei acestor habitate.
  • Ierarhizarea habitatelor considerand importanta lor pentru carnivorele mari, acordand o atentie speciala nivelului de interventie antropica si distanta fata de activitatile economice. Acesta ierarhizare va fi realizata prin interpretarea datelor de teren.
  • Sinteza datelor va fi realizata pentru a prezenta un raport corespunzator, ca suport pentru discutii stiintifice viitoare si ca baza pentru elaborarea unor politici de conservare coerente.

Responsabili actiune: Nadia Ivanof si Laurentiu Rozylowicz
Stadiul de implementare: actiune finalizata in anul 2003. In 2004 si 2005 vor fi revizuite o serie de date.


Analiza gap a ariilor protejate din Muntii Vrancei, in raport cu distributia carnivorelor mari

Analiza eficientei sistemului actual de arii protejate va fi realizata pentru stabilirea de noi principii de conservare a comunitatilor biologice.
În primul stadiu, va fi realizat modelul digital al terenului peste care va fi superpozat tipurile de vegetatie, climatele, solurile, asezarile umane. Categorii de utilizare a terenurilor, distributia comunitatilor de carnivore mari. Aceasta analiza va accentua corelatiile dintre aceste elemente si va ajuta la realizarea planului de management, stabilind arealele vulnerabile care trebuie incluse în reteaua judeteana a ariilor protejate din judetul Vrancea.

Responsabil actiune: Viorel Popescu
Stadiul de implementare: actiune finalizata in anul 2003.


Evaluarea stanelor si asezarilor umane din habitatele populate de carnivore mari

Pentru stabilirea unui plan coerent de management este necesara obtinerea de informatii despre intensitatea activitatilor economice din habitatele populate de cele trei specii de carnivore mari. Acesta evaluare este foarte importanta si pentru stabilirea unei scheme de compensare a pagubelor, bazata pe realitatea din teren. În acest sens va fi cunoscuta dimensiunea umana a acestor conflicte, considerand faptul ca un program de conservare trebuie sa evte confleictele cu locuitorii pentru a avea succes. Îndeplinirea activitatii va fi utila în identificarea ariilor cu mare densitate a stanelor, pentru ca apoi sa se opereze în planul reducerea situatiilor de conflict dintre locuitori si carnivorele mari.
Responsabil actiune: Cristian Ioja
Stadiul de implementare: actiune definitivata in anul 2003.


Realizarea unui plan local de management a carnivorelor mari din judetul Vrancea

Planul local de management a carnivorelor mari va fi realizat in etape astfel:

  • Stabilirea principiilor pentru protectia carnivorelor mari;
  • Elaborarea statutului retelei ecologice;
  • Planificarea actiunilor de management si conservare;
  • Elaborarea unei scheme de compensare a pagubelor produse de carnivorele mari;
Responsabil actiune: Silviu Chiriac
Stadiul de implementare: in derulare


Crearea unei retele ecologice pentru protectia carnivorelor mari din judetul Vrancea

Unul din aspectele negative în activitatea de conservare a carnivorelor mari din judetul Vrancea este lipsa unui sistem complex de arii protejate, care sa includa arii protejate de interes stiintific, conectate prin habitate coridor.
Aceste arii protejate vor fi proiectate tinand cont de datele obtinute în activitatile pregatitoare. Unele arii protejate exista deja, dar eficienta lor nu a fost niciodata evaluata. Conexiunea între ariile protejate va fi realizata prin coridoare ecologice, care vor oferi protectie carnivorelor mari si în afara ariilor protejate. Stabilirea de biocoridoare este un punct critic pentru prezervarea unor specii extrem de dinamice, fiind imposibila retinerea acestora în interiorul unor arii protejate.
APM Vrancea va propune o astfel de retea ecologica (în conformitate cu Legea 462/2001) aprobarii MAPAM si Academiei Romane.

Responsabil actiune: Silviu Chiriac
Stadiul de implementare: in curs de derulare


Crearea unui Centru de Monitorizare a Carnivorelor Mari din judetul Vrancea

Centrul de Monitorizare a Carnivorelor Mari Lepsa (LCMC) va fi realizat într-o cabana de vanatoare a Directie Silvice Vrancea. LCMC va fi echipat cu intrumentele necesare activitatii de monitorizare (GPS, echipamente pentru telemetrie, computer, binoclu IR si normal etc.). Cazarea va fi asigurata în cadrul cabanei. LCMC va asigura monitorizarea prin telemetrie si monitorizarea normala, formand a deveni baza de cercetare a APM Focsani. LCMC va functiona ca un departament al IPM Vrancea, va avea un rol educational si de punct de informare turistica.

Responsabil actiune: Silviu Chiriac
Stadiul de implementare: realizat in anul 2003


Realizarea de sesiuni de training pentru personalul de paza al retelei ecologice de protectie

In prezent ariile protejate din fondul forestier au un sistem de paza, dar noul cadru de protectie a carnivorelor mari va trebui explicat, în contextul în care aceste specii au devenit prioritare pentru protectie. Participantii vor fi informati asupra biologiei speciei, statutul European si national precum si noilor nevoi de conservare.
Asigurarea instruirii personalului de protectie a retelei ecologice de protectie pentru carnivorele mari. Se vor organiza 4 sesiuni de training (în anul doi si trei a proiectului) cu cate 5-7 participanti fiecare. Participantii vor fi selectati de Directia Silvica si AJVPS Vrancea.

Responsabil actiune: Laurentiu Rozylowicz
Stadiul de implementare: in curs de derulare


Monitorizarea populatiilor de carnivore mari din judetul Vrancea

  • Definirea metodologiei de cercetare. Monitorizarea va fi realizata luandu-se în considerare particularitatile prezentate de acest tip de activitati, pentru fiecare specie în parte. În acest sens vor fi realizate 3 planuri de monitorizare, unul pentru fiecare specie, planuri care vor fi discutate cu specialisti în biologia populatiilor si a conservarii diversitatii biologice de la Universitatea din Bucuresti, într-un workshop. Tinand cont de sugestiile specialistilor, va fi redactat un master plan care este rezultatul aprobarii finale.
  • Marcarea indivizilor. Activitatile de monitorizare vor fi îndeplinite prin telemetrie, o metoda larg foflosita si cu multe referinte în literatura de specialitate. Acesta metoda a fost de asemnea folosita în Romania în programul Carnivore Mari din carpati, în Muntii Piatra Craiului, Postavaru, Ciucas si Bucegi. Pentru a captura indivizii se vor folosi metode diferite precum curse, tranchilizatori. Marcarea se va face gradat dupa cum urmeaza:
-Ursus arctos: an 1 – 5 indivizi, an 2 – 10 indivizi, an 3 – 5 indivizi;
-Canis lupus: an 1 –5 indivizi, an 2 – 10 indivizi, an 3 – 5 indivizi;
-Lynx lynx: an 1 – 2 indivizi, an 2 – 5 indivizi, an 3 – 5 indivizi.
Marcarea va fi executata utilizand coliere cu transmitator, avand o garantie de mai mult de 2 ani. Pentru Canis lupus, o specie foarte mobila si care poate fi gasita chiar si în zona de campie vor fi folosite 2 coliere GPS remote release collar system care vor fi atasate unui mascul si unei femele din acelasi haitic, acesta transmitand un semnal odata la 12 ore timp de un an, oferind informatii despre pozitie, activitate, temperatura corpului, umiditate. Zgarda se desprinde în cazul descarcarii baterieri sau a intrarii în functiune a senzorului de mortalitate. Este posibil sa fi reîncarcat si atasat altui individ.
  • Monitorizarea efectiva. Monitorizarea efectiva a populatiilor celor 3 specii va fi executata de personal antrenat în 2 sesiuni de pregatire. Personalul va fi selectat din specialisti care vor fi însotiti de padurari, buni cunoscatori ai zonei. Activitatile de monitorizare vor fi coordonate de LCMC. Monitorizarea va fi realizata utilizand observatiile directe din teren, receptionate si prelucrate în LCMC.
  • Interpretarea rezultatelor. Va fi executata la LCMC. Este o activitate permanenta în cadrul proiectului. Parametrii obtinuti vor fi integrati într-o baza de date, care va fi interepetata si transpusa pe harta. Pentru fiecare individ marcat va fi realizata o fisa speciala.
Responsabil actiuni: Laurentiu Rozylowicz
Stadiul de implementare: in curs de derulare


Realizarea unei zone demonstrative de protectie a carnivorelor mari in arealul comunei Barsesti

Cele mai multe atacuri ale carnivorelor mari se produc datorita sistemului rudimentar de protectie. În acest fel se pierd foarte multi caini si animale, existand si riscul de a pierde animale.

  • Alegerea a minim 6 stane care vor fi echipate cu sisteme de protectie împotriva carnivorelor mari (garduri electrice). Cu suportul comunei Barsesti, vor fi alese 6 stane, localizate în diferite zone, luandu-se în considerare pozitia habitatelor cu carnivore mari, stane care vor fi echipate cu garduri electrice. Gardurile electrice pentru stane vor fi cumparate în al doilea an al proiectului.
  • Analiza cost-beneficiu a sistemului. Eficacitatea sistemului va fi evaluata, fiecare stana urmand a avea un dosar propriu.
  • Diseminarea informatiilor despre eficacitatea sistemului. Dupa evaluarea sistemului de protectie va fi realizata o campanie de diseminarea informatiilor, în încercarea de a convinge cat mai multe persoane de utilitatea lui. O brosura va explica cum functioneza si care sunt avantajele pentru fiecare stana
Responsabil actiune: Silviu Chiriac
Stadiul de implementare: in curs de derulare


Activitati media si de constientizare a importantei protectiei carnivorelor mari

Motivul derularii acestei actiuni este constientizarea populatiei locale prin captarea atentiei diferitelor clase de varsta. Populatia din zona nu este pe deplin convinsa ca speciile vizate sunt vulnerabile si habitatele lor sunt afectate de activitatea antropica. Este necesar ca atitudinea lor sa se schimbe si a încuraja populatia tanara sa deruleze actiuni de protectie a naturii. Gruprile tinta sunt: copii, fermierii, turistii, autoritatele locale.

Responsabil actiune: APM Vrancea
Stadiul de implementare: in curs de derulare


Copyright © APM Vrancea & Universitatea Bucuresti-CCMESI 2003, 2004 english version

 

home
despre proiect
Actiuni in cadrul proiectului
Institutii partenere in proiect
staff

produse si rapoarte
carnivore mari
Muntii Vrancei
voluntariat
contact
english version