Conservarea ursului, lupului si rasului in judetul Vrancea

De ce conservarea carnivorelor mari?

Carnivorele mari, speciile ale caror adulti au o greutate de peste 15 kg, sunt pradatorii de top ai padurilor noastre. Din pacate, necesitatea de a avea un teritoriu intins a facut ca acestia sa intre in conflict cu oamenii. Confruntarea om-carnivore mari a avut ca rezultat disparitia acestora din vestul Europei si reducerea efectivelor in alte zone.

Lupul a fost probabil cel mai afectat dintre aceste specii, rolul sau in reglarea functiilor ecosistemelor fiind aflate abia cand acesta a devenit extinct ecologic. Campaniile anti-lup, purtate cu brutalitate sunt emblematice pentru ura cu care poate ucide omul, in numele unor enunturi care nu au fost documentate si care se bazeaza pe pure fantezii. Acum, dupa sute de ani de crime, lupul a devenit unul din cele mai simpatice animale. Din pacate prea tarziu pentru el. In Romania dovezile privind tratamentul "de combatere" se gasesc in Revista Padurilor anilor 50-65, dar din fericire numarul lupilor a fost suficient de mare pentru a asigura un nucleu de refacere, astfel ca azi, in Romania se gasesc jumatate din efectivele Europei.

Ursul a fost animalul tinta preferat pentru vanatori, numarul de exemplare din Romania fiind influentat de apetitul politicienilor pentru vanatoare. Astfel in anii 50 numarul de ursi a scazut pana aproape de extinctie, pentru ca apoi, odata cu venirea la putere a lui Nicolae Ceausescu sa se reduca drastic vanatoarea, cu exceptia celei organizate pentru el. A aparut o alta problema, a suprapopularii. Circa 8000 de ursi, cat se estimau in anii 80, erau prea multi pentru padurile noastre, rezultatul fiind atacurile asupra satelor si animalelelor. Azi efectivele au scazut, dar se pare ca sunt la cote mult mai mari decat o indica statisticile.

Rasul a beneficiat de faptul ca este un animal timid, care evita sa intre in contact cu oamenii, de nevazut si neauzit. Din pacate reducerea suprafetei ocupate de paduri a determinat reducerea numarului de rasi. Totusi in Romania traiesc circa 70-75% din populatia europeana de rasi.

Pentru detalii suplimentare despre carnivorele mari puteti vizita paginile noastre despre carnivorele mari. Informatii utile puteti gasi si in paginile web: Proiectul Carnivore Mari din Carpati (vezi pagina web) si Initiativa Europeana pentru Conservarea Carnivorelor Mari (vezi pagina web).


Copyright © APM Vrancea & Universitatea Bucuresti-CCMESI 2003, 2004 english version

 

home
despre proiect
produse si rapoarte
carnivore mari
ursul brun
lupul
rasul

Muntii Vrancei
voluntariat
contact
english version